..... tak už je to tady . Ochladilo se , je nadúroda jablek a ořechů a já bych je mohla jíst na kila. :oD
Ale ,aby to nebyla nuda , tak jsem z nich vyzkoušela pár laskomin ...... :o)
Oříškovo tvarohové rohlíčky
Těsto :
.500 g hladké mouky
.40 g droždí - čerstvé
.70g krupicového cukru
.250 ml vlažného mléka
. 4 žloutky
.špetka soli
.250 g tuku (polovina másla a polovina sádla )
.2 bílky na potření těsta
.40 g droždí - čerstvé
.70g krupicového cukru
.250 ml vlažného mléka
. 4 žloutky
.špetka soli
.250 g tuku (polovina másla a polovina sádla )
.2 bílky na potření těsta
Oříšková nádivka :
.125 ml mléka
.1 lžíce másla
.70g moučkového cukru
.1 sáček vanilkového cukru
.200 g mletých vlašských ořechů, předem opražených
.1 - 2 lžíce medu podle chuti
.1 lžíce másla
.70g moučkového cukru
.1 sáček vanilkového cukru
.200 g mletých vlašských ořechů, předem opražených
.1 - 2 lžíce medu podle chuti
Tvarohová nádivka :
. 1 tvaroh ve vaničce - polotučný ( 250 g )
. 2 lžíce kokosu
. vrchovatá lžíce rozinek
. 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek , rozdrobíme do něj droždí , přidáme lžičku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Až kvásek začne bublat , přidáme zbytek cukru , měkké máslo , sádlo, žloutky a špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto
a necháme pod utěrkou kynout .
Mezitím si vytvoříme oříškovou a tvarohovou nádivku .
Mléko společně s máslem, vanilkovým cukrem a cukrem, přivedeme k bodu varu . Vlašské oříšky opražíme
a rozemeleme. Přidáme do mléka a za stálého míchání necháme zhoustnout. Již nevaříme. Přidáme med a necháme nádivku vychladnout .
Tvarohovou nádivku vytvoříme smícháním všech ingrediencí.
Když těsto vykyne , vyndáme z mísy na pomoučený vál a lehce prohněteme. Rozdělíme na dvě půlky. První půlku rozválíme do kruhu cca 30 cm v průměru a rozřežeme na osminky. Naplníme každý trojúhelník tvarohovou a oříškovou náplní . Okraje těsta potřeme bílkem. Smotáme od nejširšího okraje ke špičce. A rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem. To samé uděláme i s druhou polovinou těsta.
Pečeme při 180°C , cca 15 - 20 min . dozlatova .
Dobrou chuť
P.S. Manžel při prvním soustu zkonstatoval , že je to pomalu dobré jako s... :D
Pa
Žádné komentáře:
Okomentovat