..... protože jsme tu trochu měli zažívací problémy z kontamynované vody ( oni tedy stále po 3 dnech si nejsou na vodovodech a kanalizacích jistí ) , tak jsme tu tak trochu jako lazaři a na dietě. Protože můžeme pít jenom balenou vodu ( ono stejně na nic nemáte chuť , když je vám špatně ) . A protože nám došlo bílé pečivo a nechtěla jsem zase někoho dalšího nakazit, když je to možná přenosné i jinak , než vodou . Ale třeba taky dotekem atd. , tak jsem se vzchopila a rozhodla jsem se rohlíky upéci domácí. Nejsou úplně dietní , aby se nám neprášilo od pusy a druhý den už bylo pečivo jako guma .Tak jsem raději zvolila osvědčený recept , kdy jsou rohlíčky vláčné a druhý den stále měkké.
Tady je recept :
. půlka droždí ( 20 g ) a nebo 2 lžičky sušeného droždí
. 500 g hladké mouky
. 1 lžička soli
. 1/2 lžičky cukru
. 2 lžíce másla
. 300 ml mléka
. 1 žloutek
.1 vejce na potření + mák na posypaní
Zaděláme kvásek z droždí, mléka a cukru . V míse smícháme mouku se solí a přidáme kvásek , žloutek a máslo. Vyhněteme hladké a vláčné těsto necháme kynout dokud nebude jednou takové. Pak si těsto rozdělíme napůl a vyválíme kolo a rozdělíme na osminky . Z trojúhelníků vytvarujeme rohlíky a stočíme je na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě tak půl hod. kynout. Pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme při 190°C cca 15 min.
Pevné zdraví všem !
Žádné komentáře:
Okomentovat