úterý 27. října 2015

lahodný francouzský máslový koláč - Chinois

 
 
 
Těsto :
 
.400 g hladké mouky
.50 g cukru
.90 g másla
.100 ml mléka
 .20 g droždí
.2 vejce
.špetka soli
 
 

Krém :

 2 žloutky
 300 ml mléka
 30 g hladké mouky
 80 g cukru
vanilka
 
Já jsem ještě přidala posypku na krém :
 
. 2 větší jablka
. hrst vlašských ořechů ( předem opražených )
 
 
Kynuté těsto připravíme běžným způsobem a dáme kynout. Výsledné nakynuté těsto by mělo být nelepivé a krásně vláčné.
Nastrouháme si nahrubo 2 oloupaná jablka a nakrájíme si opražené vlašské ořechy na větší kousky.
Když těsto kyne, připravíme si krém .
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence).Když mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs zpět postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme krém do zhoustnutí.
Necháme vychladnout.
 
Těsto vyválíme na tenký plát ve tvaru obdélníku ( jako kdybychom připravovali těsto na štrůdl) .
Na těsto natřeme krém. A já jsem pak posypala nastrouhanými jablky a ořechy.
Svineme a nakrájíme cca na 4 cm vysoké šneky  a klademe vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem.
Potřeme rozšlehaným bílkem a necháme ještě cca 1 hod. kynout.
 
Pečeme při 180 °C dozlatova 25 - 30 min. Podle trouby.
 
Koláč vydrží dlouho vláčný ,ale nedokážu říci jak dlouho, protože je rychle pryč :oD
 
PA

Žádné komentáře: