sobota 23. ledna 2016

...... sice pozdě ,ale přeci ...

.... ano, přidala jsem se k lidem, kteří do této dobroty šli..... :o)
Nevím tedy , proč už jsem do toho nešla dříve?? Když je to taková dobrota a docela jednoduchá .... :o)
O co se jedná ? No přeci ..... o Líčka na červeném víně .. :o)
Chuť je trošičku navinulá , takže na jazyku se vám rozehraje báseň chutí ... směs koření , zeleniny , dobrého červeného vína a hovězího vývaru ..... a to masíčko .... taková laskomina, kdy ho můžete krájet pomalu lžící.... ;o)
 
.... tak tady ho máte, tak jak jsem ho vyzkoušela já ....
 
P.S. Nechápu jednu věc. Někde jsem četla , že líčka byla dříve považována za odpad a kuchaři je spíše vyhazovali a nebo přidávali do vývaru.....
 


Líčka na červeném víně
 
 
. 1 kg vyčištěných hovězích líček
 
. 4 mrkve
. půlka menšího celeru
. 2 petržele
. 2 cibule
2 stroužky česneku
 
. 2 bobkové listy
. 5 kuliček nového koření a 5 kuliček celého pepře
. snítka rozmarýnu a tymiánu
 
.sůl
. olej
 
. 2 lžíce rajského protlaku
.1 litr kvalitního červeného vína
. cca 1 litr hovězího vývaru
 

 
 
Líčka očistíme a nakrájíme na větší kostky . Osmahneme je  zprudka na oleji ze všech stran a dáme stranou . Na výpeku osmahneme dozlatova kořenovou zeleninu ,nakrájenou na kostičky . Pak přidáme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Lehce orestujeme a pak dáme veškeré koření a bylinky . Asi
po minutě přidáme rajský protlak , osolíme a zalijeme vínem. Dusíme , dokud se víno nezredukuje asi na třetinu.
 
Líčka vrátíme do omáčky a zalijeme hovězím vývarem .Dusíme do měkka pod pokličkou na mírném ohni  cca 2 hod.   Maso vyndáme a omáčku přecedíme přes síto . Dochutíme solí, pepřem a trochou cukru. Můžeme i dat jednu lžíci másla ,ale není to nutné.
Podáváme s bramborovou kaší.
 
 
.... doufám, že vám chutnají , tak jako nám .... dobrou chuť


 
 
 
 


Žádné komentáře: