.... tak tento recept mě vždy vrátí do dětství. Maminka vždy uměla vykouzlit ze základních surovin nebo ze zbytků něco dobroučkého.....
..... a domácí vdolky mojí mamči jsou opravdu mňamka..... :o)
Potřebujete:
. 200 vařených brambor ( třeba co zůstanou od oběda ... to je to nejlepší )
. 300 g hladké mouky
. 50 - 100 g cukru písku
. špetku soli
. hrnek mléka
. 20 g droždí
. citrónová kůra z 1 citrónu
. olej na smažení
Náplň:
. povidla ( nejlépe domácí )
.250g vanička tučného tvarohu
. moučkový cukr podle chuti
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme 1 lžičku cukru. Necháme kynout.
Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kůru a nastrouhané brambory najemno.
Těsto zpracujeme( pokud je hodně řídké , přidáme trochu mouky ) a ihned vyválíme
na pomoučeném vále na sílu 1 cm a vykrajujeme kolečka ( třeba okrajem skleničky ) .Necháme cca 30 min. kynout.
V hluboké pánvi rozpálíme dostatečně vysokou vrstvu oleje . Do každého vdolku uděláme palcem důlek a smažíme nejprve důlkem dolů dozlatova . Opékání hlídáme , je to docela rychlé. Hotové vdolky klademe na ubrousek a necháme odsát přebytečný olej . Ještě na teplé vdolky dáme tvaroh a pak povidla.
Myslím, že budou rychle pryč ..... :o)
Dobrou chuť a krásný pátek.
.
Žádné komentáře:
Okomentovat