pondělí 25. ledna 2016

..... dobré ránko ....

 
.... máme tu začátek nového týdne a co si dát dobrého k snídani ?
 
Máme moc rádi Mléčný chléb. Je rychle udělaný , večer uhnětu, upeču, na noc přikryju utěrkou a ráno je stále krásně vláčný . Vláčný je i dobře uschovaný 3 - 4 dny . Ehm, ale je pravda , že to málo kdy vydrží ... :o)
Totiž největší milovnicí tohoto chleba je starší dcera , ta ho jí i jen tak na sucho .... a tajně ... :oD
 
 
 
Mléčný chléb
 
.
 
. 400 g jemné špaldové mouky
. 150 g hladké pšeničné mouky
. 1 a 1/2 zarovnané lžičky soli
. 50 g másla
. 300 g mléka
. 20 g čerstvého droždí
. 20 - 60 g cukru
 
. 1 menší vejce rozšlehané , na potření
 
. 
 
 
Zaděláme kvásek z vlažného mléka , droždí a lžičky cukru .
Mouky smícháme v míse , přidáme cukr, sůl,  a rozpuštěné máslo .
Hotový kvásek dáme do směsi a důkladně uhněteme . Těsto by mělo být krásně vláčné a nelepkavé.
Dáme pod utěrku na teplé místo vykynout cca 1 hod.
 
Pak těsto rozdělíme na 3 díly , vytvarujeme silné válečky a upleteme copan. Dáme na plech
s pečícím papírem  a necháme ještě tak 10 min. kynout.
Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C 25 - 30 min .
 
 
A nejlepší je s máslem a domácí višňovou marmeládou od maminky :oD
 
 
 
... krásné ráno :o)
 
 
 


Žádné komentáře: