pátek 19. června 2015

Meruňkový koláč

 .... meruňky... sice to ještě není úplně ono, nejsou ještě tak sladké. Mno, nejsou ještě z Čech ,ale tak jsem na ně dostala chuť . Takže jsem zkusila recept nanečisto.

 
Recepík :
 
"
 
. 0,5 kg meruněk
 
Těsto:
. 500 g hladké mouky
. 100 g másla
. 1 kostka čerstvého droždí ( 42 g)
. 90 g cukru
. 1 vanilkový cukr ( 20 g)
. 150 g mléka
. 2 žloutky
. 1/4  čajové lžičky soli
 
 
Žmolenka:
. 100 g polohrubé mouky
. 50 g cukru
. 100 g másla
 
"
 
Postup je asi všem znám , ale pokud by se někdo našel , tak tady je .  Droždí rozdrobíme do hrníčku, přidáme lžičku cukru a vlažné mléko. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si dáme do mísy mouku, osolíme, přidáme cukr, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a pak přidáme nakynutý kvásek. Těsto hněteme do té doby, než je krásně vláčné. Těsto necháme kynout v míse na teplém místě , překryté vlhkou utěrkou. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.  Mezitím si umyté meruňky vypeckujeme . Těsto rozválíme na plech ( a teď jsou tu dvě možnosti : buď použít celou dávku těsta na plech - pak bude těsto vysoké , nebo rozdělit na dva plechy - bude těsto tenké , pak ale potřebujete jednou tolik meruněk a nebo jiné ovoce. A nebo to můžete vyřešit jako já. Že jsem druhou polovinu těsta rozválela na plát , pomazala povidly a zavinula jako závin. Stočila do šneka, dala na pečící papír do kulaté formy a nechala cca půl hodiny kynout. )
Před pečením jsem šneka potřela rozšlehaným bílkem. Pekla cca 20 min. , při 190°C. 
 
 
Zpět na meruňkový koláč. :o)  Na vyválené těsto poklademe půlky meruněk a zasypeme celou dávkou žmolenky. Pečeme cca 25 min. , při 190°C
 
 
Dobrou chuť :)
 
P.S. Jdu vymyslet co rychle upeču, poněvadž dnes jsme tu měli hodně strávníků a koláče jsou už skoro pryč. Takže potřebuji něco rychlého a výživného. Zítra pomáhám manželovi s pořádáním  Klášter Cupu u nás na hřišti v Arnultovicích v Novém Boru .
 
Sportu zdar !! :o)
 
 

Žádné komentáře: