středa 15. července 2015

...... sluníčkový koláč .....

..... tak jsem vyzkoušela recept , který se mi líbil hlavně tím efektivním ztvárněním . A musím říct,
 že to je i  velká mňamka. Jen tak třeba večer k večeři , k vínku . A nebo jako efektní koláč na party  .Tam budete mít úspěch zaručený. Už teď mě napadá, jaké jiné náplně budou do tohoto koláče výborné.
Příprava vypadá složitě ,ale to je jenom zdání  ..... :o)
Tak hurá do toho.
 
 . 
 
Slaný sluníčkový koláč
 
Těsto :
 
. 300 g hladké mouky
. špetka soli
. 15 g droždí
. 1 lžička zakysané smetany
. 200 ml mléka
. 4 lžíce olivového
 
. na potření - 1 rozšlehaný žloutek
 
.na posypaní - hrst semínek
.....
 
Náplň :
 
. 25 g slaniny na kostičky
. 3 jarní cibulky celé na kolečka
. 2 vrchovatá lžíce zakysané smetany
. 50 g strouhaného eidamu a nebo jiného sýra
. 1 lžička hořčice
. sůl , čerstvě mletý pepř, lžička provensálského koření
.....
 
Bylinkový dip :
 
. hrst směs bylinek ( petržel, celerová nať, pažitka,kopr)
. 1 celou jarní cibulku
. 2 lžíce majonézy ( třeba domácí )
. 2 lžíce selského jogurtu
. 2 lžíce vinného octa
. sůl, mletý pepř

Mouku smíchejte se solí , smetanou, rozdrobte droždí a přidejte vlažné mléko. Hněťte  a nechte 20 min. odpočinout. Pak zapracujte olivový olej  a nechte kynout cca 1 hod. na dvojnásobný objem. Mezitím si smíchejte nadrobno nakrájené suroviny na náplň.

Těsto si rozdělte na dvě půlky , kulatou formu ( cca 30 cm) vyložte pečícím papírem. První polovinu těsta rozprostřete do formy a naneste náplň ( nechte 1 cm volný na okraji těsta). Pak přiklopte vyváleným druhým dílem těsta .



Na střed dejte sklenku a rozdělte těsto na čtvrtiny, pak každou čtvrtinu na polovinu atd. Každý dílek přetočte cca 2x až 3 x jedním směrem ( třeba doleva ) .

 
 Hotový koláč pomažte rozšlehaným žloutkem a posypte semínky .
Pečte při 200 °C cca 25 min.

Mezitím si v mixéru připravte bylinkový dip.



..... hodně zdaru při tvoření ;o)
 
 

Žádné komentáře: